KLINIKA ZA NUKLEARNO MEDICINO http://www.kclj.si/nuklearna/

(Trofazna) Scintigrafija skeleta

Kaj je Scintigrafija skeleta?
Scintigrafija skeleta je diagnostična, nuklearno medicinska metoda, ki prikaže reakcijo kosti na bolezen, ne glede na to, ali gre za novotvorbo, mehansko preobremenitev, poškodbo, vnetje,…

Kaj se dogaja pri preiskavi?
Osnova za scintigrafijo skeleta je uporaba radiofarmakov, polifosfatov, na katere je kemično vezan radioaktivni tehnecij (Tc-99m), ki se absorbirajo na organskem in anorganskem delu kostnine. Radiofarmake apliciramo v žilo na roki. Radiofarmak oddaja gama žarke, ki jih registriramo z gama kamero, in na ta način prikažemo njegovo razporeditev v skeletu. S kompleksnim postopkom na računalniku dobimo sliko (scintigram), ki kot končni izdelek služi v diagnostične namene.

Ali je pred preiskavo potrebna kakšna priprava?
Ne, preiskava ne zahteva nobene posebne priprave.
Prosimo Vas le, da na preiskavo prinesete Vaše Rtg slike in rezultate morebitnih drugih pregledov (rezultati prejšnjih scintigrafskih preiskav, CT, MRI, laboratorijski izvidi), ker jih moramo za določitev dokončne diagnoze primerjati z našimi, scintigrafskimi posnetki.
Pred slikanjem morate odstraniti razne kovinske predmete, ki jih imate morda v žepih, ter nakit in uro.

Kako preiskava poteka?
V žilo na roki Vam vbrizgamo radiofarmak, ki se v naslednjih 2-3 urah nakopiči v skeletu ter tako omogoči scintigrafsko slikanje. Ker slikanje skeleta lahko opravimo šele 2 ali več ur po aplikaciji izotopa, ste v vmesnem času prosti, in lahko berete, jeste, pijete, odidete na sprehod, domov, ali počakate v naši čakalnici. Potrebno je, da pijete veliko tekočine (1-2l), in pogosto hodite na vodo, da se odvečna radioaktivnost čim prej izloči z urinom. Po 2 urah se vrnete na slikanje. Slikanje traja približno 30 minut. Med snemanjem se ne smete premikati, lahko pa normalno dihate. Včasih je poleg slikanja okostja potrebno še dodatno natančnejše slikanje določenega dela skeleta s posebnimi aparati.

Ali je preiskava nevarna?
Odmerki radiofarmaka so majhni, tako da nima farmakodinamskega učinka, in obsevanje pri nuklearno medicinskih preiskavah je enako ali manjše kot pri Rtg preiskavah.
Tipična doza sevanja, ki jo prejme bolnik pri scintigrafiji skeleta je 4mSv, kar ustreza sevanju, ki ga človek v 20 mesecih prejme iz sevanja v naravi.

Kako ravnati po preiskavi?
Scintigrafija skeleta ne vpliva na Vaše vsakodnevne aktivnosti. Količina radioindikatorja, ki se uporablja pri preiskavi je majhna, zato ne predstavljate nobene nevarnosti za okolico.

Kako se naročim na preiskavo?
Diagnostični oddelek Klinike za nuklearno medicino se nahaja v pritličju diagnostičnega trakta v osrednji zgradbi Univerzitetnega Kliničnega centra.
Napotnico za preiskavo pošljite po pošti (Klinika za nuklearno medicino, Univerzitetni Klinični center Ljubljana, Zaloška 7, 1525 Ljubljana), po faxu (01 522 22 37), ali prinesite osebno na Kliniko za nuklearno medicino. Po možnosti priložite tudi telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi v dopoldanskem času.
Na preiskavo Vas bomo povabili pismeno ali po telefonu v najkrajšem možnem času.
Če ne morete priti na preiskavo ob določenemu terminu, nas prosimo obvestite na telefon 01 522 84 50 ali pismeno.

Kaj se zgodi z rezultati preiskave?
Rezultate preiskave pošljemo zdravniku, ki je izdal Vašo napotnico.